Bij raadsverkiezingen stemt de kiezer altijd lokaal

Geschreven door

De laatste tijd is er van alles en nog wat loos over ‘lokaal’ of ‘landelijk’ stemmen. Daarmee wordt een tegenstelling gecreëerd die in feite niet bestaat. Bij gemeenteraadsverkiezingen stem je namelijk altijd lokaal. Ook op 21 maart aanstaande.

Uitgangspunt: het slaat natuurlijk nergens op wanneer een lokale partij (want dat zijn ze allemaal) landelijke kopstukken naar Haarlem -voor het gemak houd ik het bij Haarlem- haalt om een gewichtige duit in het zakje te doen. Daarmee worden meteen de plaatselijke kopstukken gedegradeerd, want die zijn kennelijk niet goed genoeg.
Datzelfde verschijnsel doet zich voor wanneer een landelijke hotemetoot zich voor de vorm op een plaatselijke lijst laat zetten.

Ook was er in de afgelopen periode een partij die smekend naar landelijk snelde om hulp bij een plaatselijk conflict waar het afdelingsbestuur geen gat in zag. Ook dat is het jezelf en je mensen toekennen van een brevet van onvermogen en het werd daarna alleen maar erger.

Maar, op dus wat uitzonderingen na: je stemt bij gemeenteraadsverkiezingen altijd lokaal en de meeste partijen zijn stevig genoeg om voor zichzelf op te komen.

Toch zijn er mensen die zich lokaal bundelen. Juist dát zijn degenen die in het lokale een spiegel van het landelijke menen te zien. En zich daartegen afzetten. Zeggen ze.

De werkelijkheid is dat we hier soms te doen hebben met frustralen, in plaats van lokalen. Ondanks het ideologische sausje dat ze meestal over hun vaandelvlucht gieten.
Afsplitsers, die het moment zien opdoemen dat ze het bij hun (landelijke) partij niet meer redden en die voor zichzelf beginnen. Van de vijf ‘lokale’ lijsten die binnenkort in Haarlem aan de gemeenteraadsverkiezingen deelnemen, zijn er drie vanuit persoonlijke frustraties ontstaan. Daarvan vonden en vinden de initiatiefnemers dat hun persoonlijke inbreng zóó belangrijk is dat die in Haarlem niet gemist kan worden.

Van gefrustreerde Wildersen, Baudetten, Simonsen en Kuzu’s hebben we in Haarlem gelukkig geen last.

Er is geprobeerd om de vijf, immers allemaal zeggend opkomend voor het plaatselijk belang zoveel mogelijk bijeen te brengen; samen te laten werken. Maar de één blijkt toch net iets belangrijker te zijn dan de ander. Of een groter ego te bezitten; wie zal het zeggen? Dat bijeen brengen lukte niet.

Samengevat: laat je niet kleineren en het hoofd op hol brengen door geluiden dat een plaatselijke partij lokaler is dan de plaatselijke afdeling van een landelijke partij.
Wie een bewuste keuze maakt, stemt altijd lokaal.

Dat kan dus ook op de PvdA of een andere lokale afdeling zijn.

 

Koos Pelsser

 

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *