Haarlems Houtplein: zo moet het

Geschreven door
Het Houtplein in Haarlem wordt vernieuwd.
De Haarlemse gemeenteraad is net vernieuwd.
Het Haarlemse college van Burgemeester en Wethouders popelt van nieuwigheid.
Die nieuwe gemeenteraad (de hoogste baas in de gemeente) heeft inspraak en participatie van bewoners en bedrijven heel hoog in het vaandel staan.
Deze website gaat die ontwikkelingen op de voet volgen, met het Houtplein als invalshoek.Met de interesse en de verbazing zoals u die gewend bent.Als er mensen aan het woord (woord en/of beeld) komen is dat met hun toestemming of ze zijn in volledige openbaarheid opgetreden.Al gaat dit hele (vervolg-) verhaal in eerste instantie over Haarlem, het zal een voorbeeld zijn voor veel gemeenten in Nederland. Hopelijk van hoe het moet en kan. Hoe ga je met je mensen om!

Aflevering 1. De recente voorgeschiedenis.

Het Haarlemse Houtplein is eigenlijk geen plein. Het gaat hier om een brede straat, vanaf het einde van de Grote Houtstraat tot aan het begin van de Dreef.
Jarenlang wordt er gesproken over de inrichting en de uitstraling van het Houtplein. In de gemeenteraad en daarbuiten. In de loop der jaren concentreert zich steeds meer busverkeer in een zijstraat: de Tempeliersstraat. Aanvankelijk gericht op rustig stads- en beperkt regioverkeer. Later, en vooral sinds eind 2017 voegde zich steeds meer bovenregionaal OV daarbij. Fietsen veroveren het gebied. Hoogtepunt: de toevoeging, vanuit de vervoerregio Amsterdam, van verlengd en verhoogd busverkeer. Diesels.

Al in 2010/2011 vond de Haarlemse gemeenteraad dat er in/op en rond het Houtplein dingen moesten gebeuren. Dat lag gevoelig. Plannen werden gemaakt en verworpen. Eind 2017 besloot de gemeenteraad definitief: ‘alle eerdere plannen van tafel en, met zo groot mogelijke betrokkenheid van omwonenden; wijkraden, gebruikers; ondernemers en andere betrokkenen, een nieuw plan maken’. Dat werd een opdracht aan het College van Burgemeester en Wethouders.

Het College van B&W trad in juni 2018, in nieuwe samenstelling, aan.

Aflevering 2: Eerste informatieavond herinrichting Houtplein e.o. Voor bewoners en ondernemers

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *