Over de Dreef: Dreef nog niet over

Geschreven door

Op 19 februari besloot de Wijkraad Welgelegen, unaniem en daarin eveneens unaniem bijgestaan door een flink aantal bewoners, om het hogerop te zoeken. Dit naar aanleiding van het besluit van de Haarlemse gemeenteraad om de klinkers op de Dreef te vervangen door asfalt.

‘Hogerop zoeken’ betekent in dit geval de stap naar de Raad van State.

Eerder in de beladen discussie over dit onderwerp vielen al de termen ‘cultuurbarbarisme’, ‘gebrek aan historisch besef’, ‘geen rekening gehouden met het Beschermd Stadsgezicht’, ‘extra gezondheidsrisico’s door hogere bussen-uitstoot’.

Het lijkt er op dat de verantwoordelijke GroenLinks wethouder (haar sterkste argument: “als we niet asfalteren dan zijn daar ook weer mensen tegen”) zich heeft laten inpakken door de Provincie Noord-Holland, die verantwoordelijk is voor het busvervoer, en Connexxion. De bussen op de Dreef moeten sneller kunnen rijden. Daarbij niet gehinderd worden door snelheidsremmende klinkers. Dat dat ook extra troep-uitstoot betekent, neemt men kennelijk voor lief.

Er is zelfs nog overwogen om een voetgangers-oversteekplaats op de Dreef te verwijderen. Remmen voor overstekende voetgangers kost immers ook veel tijd.

Gedreven door coalitie-discipline stemden tot veler verbazing fracties, die milieu, veiligheid en historisch besef hoog in het vaandel zeggen te hebben staan, vóór asfaltering. GroenLinks, D66 en PvdA: hobbelend achter de coalitie-wethouder. Want je kon zien dat het een aantal raadsleden helemaal niet lekker zat.

En dat terwijl, een jaar eerder nog, de gemeente overstag ging bij eenzelfde discussie ten aanzien van de Velserstraat. Daar werden de klinkers gered.

Nog niet zo vaak mochten we meemaken dat raadsleden aankondigden een genomen besluit, direct na de verkiezingen, te willen terugdraaien. Hier klonk die aankondiging zowel tijdens de raadsvergadering als na afloop in de wandelgangen.

Zonde van het geld, als dat zou gebeuren?
Jazeker.
Een hoge prijs voor het afstraffen van ondeskundigheid en onverschilligheid van Haarlems Dagelijks Bestuur.

Print Friendly

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *